Norsk Forening for Spesielle og Ombygde Kjøretøy

(7 april 2005) I vårt møte med Vegdirektoratet i november 2004 ble det antydet at de ville ta kontakt med NFSOK igjen i begynnelsen av 2005. I et felles møte ville vi bla. gå gjennom utkastet til en høring for endring av kapittel 7 i forskriftene. Samtidig ville Vegdirektoratet arbeide med å få på plass en spesialistgruppe med representanter fra alle landets 5 regioner. Leder for Statens vegvesens Spesialistgruppe For Ombygde, Oppbygde og Reparerte kjøretøy (SFOOR) er valgt og kommer fra Region Vest (Sandnes) hvor også Kompetansesenteret nå er lokalisert med 3 medlemmer, og gruppa har ellers representanter fra hhv. Region Nord, Midt, Øst og Sør.

Juristen i Vegdirektoratet har informert oss om at de har villet få kompetansegruppa på plass før vi tar et nytt møte. Derfor har den tidligere framdriftsplanen blitt noe utsatt. Dette fordi de vil ha med denne gruppa i hele arbeidet med utformingen av Kapittel 7. Det er nå satt opp tidsplaner for gruppas møter internt, og denne gruppa skal også på studieturer til først England i april, og så Sverige for å se hvordan de håndterer tilsvarende saker der, så det er tydelig at Vegdirektoratet nå setter av ressurser til det videre arbeidet.

England har få formelle regler for ombygging. Primært "MOT" - som er en funksjonstest av kjøretøyet. Sverige har derimot et klart definert regelverk, og ligger altså i andre enden av skalaen. Verdt å merke seg for begge disse EU-landene er at de ligger lavest på ulykkesstatistikken og er de mest trafikksikre land i for Europa - med mest liberale regler for ombygging. I andre enden finner vi Portugal og Hellas med flest ulykker.
På den annen side har England og Sverige knapt avgifter på kjøretøy, så vårt problem med grenseoppgang for ombygd/nytt kjøretøy og de bindinger Vegdirektoratet må føle overfor TAD (Toll og Avgiftsdirektoratet) er tilsvarende mye mindre i disse landene. Det er derfor viktig å poengtere overfor Vegdir. og SFOOR at de svarer primært for tekniske og trafikksikkerhetsmessige løsninger som sitt ansvarsområde, og ikke det juridiske/avgiftsmessige. Dette er en plattform som er overordnet det påfølgende og mer detaljerte arbeidet slik at vi vet hva og hvordan vi skal jobbe videre - jfr. bla. bruktfradrag og spesielt hvor mye som kan endres uten at kjøretøyets identitet regnes som nytt.

Mer om dette arbeidet kommer snart.

Tilbake til hovesiden ? Klikk her.