Møte med SFOOR august
Vårt neste møtet med SFOOR ble avholdt i Stavanger i slutten av august, hvor også saksbehandleren og juristen fra Vegdirektoratet møtte. Den største positive endringen fra møtet i mai som vi fikk gjennomslag for, er at vi ved ombygging nå vil forholde oss til 2 hovedkomponenter og ingen underkomponenter. Enten må den originale/tidsriktige ramma, eller motoren, beholdes og identiteten til motorsykkelen bindes deretter til denne hovedkomponenten. Den andre komponenten (oftest ramma) kan deretter byttes så mange ganger man vil, i likhet med alle andre komponenter på motorsykkelen. Byttes også den identitetsbærende komponenten så vil det utløse oppbyggingsavgift.
Men - SFOOR mener at de med sitt mandat til å utarbeide med et oppdatert kapittel 7 i
Kjøretøyforskriften ikke kan åpne for bruksfradrag / avgiftsreduksjoner ved oppbygging. Mandatet gjelder kun ombygging av norskregistrerte originale motorsykler. Dette er en begrensning i hva Vegdirektoratet tidligere har gått ut med, hvor man også foreslo bruktfradrag for oppbygde MC med eldre deler. Dette sier nå SFOOR at må tas opp med TAD (Toll og avgiftsdirektoratet) evt. via Vegdirektoratet. Sistnevnte er ansvarlige for det juridiske og formelle i denne saken.
Prøveordningen for ombygging til chopper kode 621:
Identitetsbinding til enten ramme eller motor er i utgangspunktet hva vi i NFSOK foreslo overfor Vegdirektoratet i det opprinnelige forslaget til 621-chopper i 1981. Verdt å merke seg er at motorbytte til ikke-originalmotor av passende type var, og er tillatt, men skulle ikke gjelde 621 da man her først ved å bygge om hele motorsykkelen og senere oppgradere den ved å bytte til annen, nyere og ikke-tidsriktig motor, ville få et annet kjøretøy enn hva som registreringsåret viser. Likevel er dette til en viss grad blitt både praktisert og godkjent gjennom årene, men skulle etter intensjonene utløse ny oppbyggingsavgift og ny identitet på kjøretøyet, hvilket man i Vegdirektoratet kaller rutinesvikt. 621-ordningen var en prøveordning hvor man skulle samle praktisk erfaring for senere videreføring til en permanent ordning.
EU-direktiv av 17. juni 2003:
Dette direktivet kom for å samordne regler og forskrifter i EU slik at et kjøretøy godkjent i ett EU-land også blir godkjent i andre land med tilknytning til EU. Konsekvensen er bl.a. at det nå kreves EU-godkjente deler ved om- og oppbygging av kjøretøy registrert etter denne datoen. Det samme gjelder ved import av kjøretøy fra land utenfor EU. Amcar jobbet med dette og fått til fritak for nyimport av amerikanske biler.
Dette EU-direktivet har Norge akseptert uten protester. I Sverige klarte organisasjonene å få til et press fra politisk hold slik at man har fått et nasjonalt unntak fra direktivet ved om- og oppbygde kjøretøy. I praksis vil det si at en chopper eller en hot rod godkjent og registrert i Sverige etter denne dato ikke automatisk kan godkjennes i andre EU-land. Pr. i dag krever man som eksempel EU-godkjente bensintanker, for ikke å snakke om alle andre komponenter det skal dokumenteres for. Dette vanskeliggjør selvbygging av motorsykler som skal førstegangsregistreres. Er den derimot registrert før denne datoen gjelder de krav som da motorsykkelen var ny, altså skal tidligere praksis følges.
Høstens store mediaoppslag
Dette er nok noe mange har fått med seg fra aviser og TV. Grunnet de høye norske avgiftene på kjøretøy så har mange sett etter en mulighet til å bruke gammel identitet på nybygde eller meget endrede motorsykler - og ikke minst biler og avgiftsmessige vektendringer. Dette gjelder i stor grad også kommersielle aktører for både biler og motorsykler. Som eksempel ble det også for noen år tilbake reagert på at man satte nye Range Rover-karosserier på rammer med veteranpapirer. Selv om all mediaomtale i høst viser til biler og mest om avgiftsklassifisering rundt person- og lastebil, er man hos myndighetene klare i at dette også gjelder motorsykler, og førstegangsregistrering av motorsykler med gamle papirer hvor man knapt kan se noe som hører til årsmodellen. Som eksempel nevnes det ombygde / oppbygde motorsykler, spesielt Harleys, registrert med opptil 90 år gamle papirer hvor det ser ut til at alt er av mye nyere dato.
Vegdirektør Olav Søfteland har iverksatt tiltak blant de om lag 1.500 ansatte som jobber på landets 70 trafikkstasjoner. Det er gått ut et internt skriv der det heter at rutinene og systemene, slik de framstår i dag, ikke er gode nok. Flere ansatte ved trafikkstasjoner er under etterforskning av politiet for rutinesvikt og mulige lovbrudd. I tillegg iverksetter Statens vegvesen en serie strakstiltak for å avsløre og forhindre at bileiere betaler for lite. Statens vegvesen behandler dessuten klager på forskjellsbehandling. For eksempel er det opprettet hjemmesider i privat regi på internett, der det blir informert om hvilke trafikkstasjoner som ilegger mindre avgifter.
Nedenfor finner du mange linker til artikler i høst om dette som også er publisert på web.
Av signaler vi har fått fra SFOOR og Vegdirektoratet så ville det knapt vært mulig for oss slik forholdene nå er, å få til et samarbeide for permanente ordninger for ombygging av motorsykler. Man kan si at vi har vært heldige med å komme så langt i denne prosessen med tanke på den innskjerpingen som nå har skjedd.
Dagens situasjon:
Pr. november ligger saken vår fortsatt til behandling i Vegdirektoratet. Etter all mediaomtale og innskjerpinger i høst har både SFOOR og Vegdirektoratet måtte bruke mye ressurser på disse interne forhold. I tillegg fikk også "vår" jurist som skulle fått utkastet til høring om endring av kapittel 7 i Kjøretøyforskriften ferdig til oktober før han sluttet i jobben, mye ekstraarbeide. Nå må en ny jurist ta over uferdig arbeide, sette seg inn i denne problemstillingen og sluttføre jobben, noe som alene forsinker den videre progresjonen i flere måneder. Det må regnes med minst 1 år før endringen er gjennomført i Kjøretøyforskriften. Noe som ikke gjør vår sak lettere er at Vegdirektoratet gjennomfører en større nedbemanning av trafikkstasjonene slik at det også blir færre steder hvor man kan vise og godkjenne kjøretøy.
Pr. idag gjelder "Foreløpige avklaringer i forhold til rådgivende uttalelser fra SFOOR vedrørende ombygging og oppbygging av motorsykler" fra Statens Vegvesen ved SFOOR datert 26.04.2005. Kort sagt gjelder dagens Kjøretøyforskrift som ikke tillater rammebytte ved ombygging. Motorsykkelen er da å regne som oppbygd. Kun lettere ombygging av originalramme tillates. Det skal før ombygging sendes skriftlig søknad til den lokale vegstasjon, som evt. Rådfører seg med SFOOR. Etter februar i år skulle SFOOR blitt kontaktet av Vegstasjonene ved om- og oppbyggingssaker, men ikke alle ansatte har fulgt opp dette.
Veien videre:
For å nevne noen saker som ikke har blitt klarlagt enda. Hva med tidligere ombygde og godkjente motorsykler så som 621-choppere og andre, hvor det kan dokumenteres at ramme og motor legalt er byttet til annen type? Hva skjer ved neste ordinære visning, eller ved neste ombygging? Det går ikke an å se bort fra disse. Muligens har eierene en god sak for rettsapparatet om det skulle komme så langt. Hva med nyimporterte og innfortollede, og ikke viste uoriginal motorsykler, hvor iallefall en hovedkomponent er korrekt i forhold til årgangen. Heller ingen avklaring.
Etter at høringen er sendt ut skal man begynne med å lage nye retningslinjer. Innholdet i høringen, som er utkast til endring av Kjøretøyforskriften kapittel 7, vil bli av en generell art. Om nødvendig må vi i høringsvaret påpeke disse svakheter så som eksisterende godkjent ombygde mc for videre ombygging slik at det ikke blir forskjellsbehandling.
Det bør være i myndighetenes interesse at man kan kontrollere og godkjenne om- og oppbygde motorsykler. Hvis det medfører for store vansker eller kostnader for eierene å få dette gjort, vil mange istedet velge å kjøre så lenge det går. NFSOK sitt mål er å få til en ordning som er god for begge parter. På grunn av vårt høye avgiftsnivå i Norge må vi også søke å få til ordninger for bla. bruksfradrag ved oppbygging som ikke kan uthules ved misbruk. Om man ser at det vil finnes åpninger for dette vil det knapt være mulig å få til noe i det hele tatt.
Vi må arbeide aktivt for å holde prosessen i gang i første omgang for ombygging av
motorsykler for å få dette på plass. Dette vil så være fundamentet for vårt videre arbeide for å prøve å få til bruktfradrag ved oppbygging, og også prøve å få til et nasjonalt unntak fra det omtalte EU-direktivet slik at både oppbygde, og også enkelt-importerte motorsykler etter denne dato kan godkjennes, og evt. bygges om på lik linje med andre eldre årganger. Verdt å merke seg er at det utkastet som foreligger så langt, for ombygging av original motorsykkel, ser ut til å bli det mest liberale i Skandinavia.
Flere har forlengst begynt å bygge sykler for oppbygging etter at Vegdirektoratet gikk ut med forslaget om bruksfradrag. Det finnes også en del motorsykler i ikke-original stand, noen i deler og/eller under klargjøring, som forlengst er tollet inn til Norge men ikke førstegangsregistrert. For begge disse kategorier må vi søke å få til en akseptabel ordning. Til orientering - forfatteren av dette infoskrivet har selv uferdige prosjekter i begge disse kategorier …
For NFSOK
John Lillegård
Noen resultater av søk på web'en:
Merk at dette er linker direkte til avisartikler, og kan derfor ha begrenset levetid på web'en.
Dagsavisen - Trafikkstasjoner på Østlandet i søkelyset
Dagsavisen - Frykter millionjuks med bilavgifter
Dagbladet - Korrupsjonsalarm i Statens vegvesen
Dagbladet - Mistenkt for juks med egne biler
Hegnar.no - Korrupsjon i vegvesenet?
Budstikka.no - Tjenestemann anmeldt i Asker
Budstikka - Ansatt anmeldt ved trafikkstasjonen
Budstikka.no - Suspendert fra trafikkstasjonen
DN.NO - Mistanke om biljuks i vegvesenet
NRK.no - Statens vegvesen-ansatt etterforskes for korrupsjon
Dagsavisen - Slutt på å bygge om til lastebil?
Aftenposten - Ingen redning for trafikkstasjonene
Bilsamfunn.no - Flere trafikkstasjoner legges ned
Hegnar.no - Stanser nedleggingen av trafikkstasjoner
Og vi avslutter med litt optimisme - Enklere for bilbyggere